Fiatal utca - Ahol a jővőd találod!

Az újévi fogadalmak sikerének titka: célállítás tippek

Bár még csak a Karácsony közeledik, sokan készülünk már a következő évre. Decemberben az elmúlt év tapasztalatainak összegzése mellett a jövőévi tervek és célkitűzések kerülnek fókuszba, amihez szorosan kapcsolódnak az újévi fogalmak! Vajon az esetek többségében miért nem tudjuk betartani ezeket? Milyen egy jó cél? Ha szeretnél egy kis segítséget kapni az újévi fogadalmaid betartásához és többet tudni a célállítás technikájáról, akkor tarts velünk!

A céloknak 3 típusát tudjuk megkülönböztetni: eredmény-, teljesítmény- és folyamatcélok. Ezek főként idői orientációjukban, illetve objektív vagy szubjektív voltunkban térnek el egymástól. Az eredménycélok hosszútávúak, és nehézségük, hogy külső tényezők is befolyásolják őket. Eredménycél lehet egy pozíció megszerzése, ahol a rivális jelentkezők felkészültsége jelentős mértékben befolyásolja sikerünket. A teljesítménycélok ennél rövidebb távra szólnak, megvalósításuk pedig az általunk befektetett idő és energia függvénye. A teljesítmény célok közé tartozhat egy képesség elsajátítása (pl. nyelvtudás). Az előbbiekkel ellentétben a folyamatcélok kevésbé számszerűsíthetők vagy objektívek. Pozitív minőségi változást, hatékonyságnövekedést hordoznak magukban; ilyen lehet egy készség fejlesztése vagy technika tökéletesítése.

Motivációnk szempontjából érdemes több típusú célt kitűznünk, melyek elérése folyamatos fejlődésre ösztönöz minket. És vajon milyen a jó cél? A kutatások szerint ezek a SMART célok! Mit is jelent ez?

S - specifikus: Olyan célt fogalmazz meg, melyről egyértelműen eldönthető, hogy mikor érted el. „Felelősségteljesen fogom kezelni a pénzügyeim” helyett tűzz ki egy összeget, melyet minden hónapban megspórolsz.

M - mérhető: „Jobban fogok tanulni” helyett határozz meg egy konkrét tanulmányi átlagot. Ebből tudhatod, hogy hol tartasz most és mennyi hiányzik még a célod eléréshez, ami segít a motivációd fenntartásában és követhetővé teszi a fejlődésed.

A - achievable, azaz megvalósítható: a leghatékonyabb célok nehezek, de nem elérhetetlenek. Ez a kritérium jelenti a legnagyobb kihívást a célállítás során, hiszen magas önismeretet és kellő önbizalmat igényel az, hogy kihívást jelentő, kompetencia határainkat belülről súroló célokat tűzzünk ki. Egyben ezek elérése jelenti számunkra a legnagyobb sikerélményt.

R - releváns: szintén döntő tényező lehet a motiváció szempontjából az, hogy az adott cél releváns-e számunkra. Fontos, hogy céljainkkal azonosulni tudjunk és azok saját fejlődésünk szolgálják. Könnyen elbukhatunk, ha mások elvárásainak akarunk megfelelni és külső célokat követünk.

T - time-based, vagyis időhöz kötött: A határidő egy kényszerítő erő, ami gyakran csodákra képes és megoldást jelenthet a halogatók a számára is.

Ha az általad meghatározott cél megfelel a fenti kritériumoknak, megfelelő mennyiségű idő és energia befektetésével elérheted őket. A biztos siker érdekében íme egy lista arról, hogy mire érdemes még odafigyelni és mi segíthet még:

  • Pozitív formában határozd meg céljaidat! Ahelyett, hogy milyen nem szeretnél lenni, gondolj arra, hogy milyen szeretnél lenni!

  • Írd le, vizualizáld a céljaidat és minden nap tarts őket szem előtt!

  • Készíts tervet a célod elérése érdekében!

  • Határozz meg részcélokat és feladatokat!

  • Haladj lépésben, fokozatosan! Róma sem egy nap alatt épült fel!:)

  • Vedd számba azokat a körülményeket, melyekre a cél eléréséhez szükséged van!

  • Avass be valakit, aki segíthet és támogathat Téged!

  • Értékeld a kis sikereket is!

  • Légy kitartó!

 

Boldog Karácsonyt és eredményekben gazdag 2019-et kívánunk Nektek!

 

Buta Kinga

 

Felhasznált irodalom:

https://www.ridikul.hu/siker/cikk/2018/01/10/celallitas-otletek-a-profiktol/?fbclid=IwAR2_AvpLszECcgLfN5u_TaatbyuSoVA92josntcCoIc5JNnLPTFbJEwnIy0

http://www.life.hu/ez-zsir/20180103-ezert-buknak-el-hamar-az-ujevi-fogadalmak.html?fbclid=IwAR3oHxE5bMSanYdFS5DTIdT_gNElhtD89EIu1Tu-q48RPaFvKKp9OMJhsSk

https://pszichologuskereso.hu/blog/hogyan-lesznek-celok-jo-celok-celallitas-technikaja?fbclid=IwAR2oE5pAQvoVTGshsXApYy6Bgr-COldDmGFM-i2b9U3sGyO3AYt3flCVWzY

 

Kövess minket Facebookon: https://hu-hu.facebook.com/FiatalUtca/

és Instagramon is: https://www.instagram.com/fiatal_utca/