Fiatal utca - Ahol a jővőd találod!

Céges karácsonyi buli: TEDD & NE TEDD!

Bár a december szinte minden munkavállaló számára megterhelő az év végi hajrá miatt, az azt követő céges évzáró karácsonyi buli megfelelő alkalmat nyújt az elmúlt időszak sikereinek megünneplésére és a közös kikapcsolódásra. Annak érdekében, hogy az estének ne legyenek negatív következményei a karrieredre nézve érdemes néhány alapszabályt betartani; sőt ezt az alkalmat személyes kapcsolatépítésre is használhatod!

A nulladik szabály: ha csak egy köszönés erejéig is, de mindenképp jelenj meg az eseményen! A hiányod nagy valószínűséggel fel fog tűnni, főleg, ha kisméretű cégnél dolgozol. Ezeknek az eseményeknek a megszervezésre jelentős mennyiségű időt, energiát és pénzt igényel és céljuk többek között a dolgozók munkájának elismerése, ezért illik megjelenni!

Külső megjelenség: érdemes előre elterveznünk, hogy mit szeretnél viselni a céges bulin. A megfelelő outfit kiválasztása során a „kevesebb néha több” elv segíthet. Kerülendők a kirívó és túl sokat mutató darabok, ezekkel közönséges hatást kelthetsz. Válassz olyan darabot, ami egyszerre kényelmes és elegáns: smart casual összeállításokkal nem lőhetsz mellé!

Mértékkel: különösen hangsúlyos szabály, hogy a céges bulik alkalmával mértékkel fogyassz, ami az alkohol italokra kiemelten vonatkozik! Fontos átgondolni és est során végig szem előtt tartani, hogy milyen hatással van rád az alkohol. Bár a rendezvény célja, hogy lazább keretek között, jól érezzétek magatokat, a nem megfelelő, szélsőséges viselkedés negatív hatással lehet a karrieredre, legrosszabb esetben pedig a végét is jelentheti.

Tarts távolságot: mondanunk sem kell, de a céges karácsony – vagy akármilyen egyéb munkahelyi rendezvény – nem a szerelmi viszonyoknak kedvező terep. A jövőben rendkívül kellemetlen pillanatokat okozhatnak a félreérthető helyzetek és a túlzottan bizalmas viselkedés, ezért ezeket érdemes kerülni. Légy tudatában annak, hogy a további munkanapjaid is ugyanezekkel az emberekkel fogod eltölteni és ennek fényében viselkedj végig!

Networking: a kellemeset a hasznossal összekötve a céges eseményeket használhatod arra is, hogy olyan személyes kapcsolatokat építs, melyekre a hétköznapi munkahelyi keretek között nem lenne lehetőséged és amelyek a szakmai előmeneteledet szolgálhatják. A biztos siker érdekében érdemes tudatosan készülni erre az alkalomra, gondolod végig, hogy kikkel és miről szeretnél beszélgetni. A témák kiválasztása során célszerű a semleges területeknél maradni, nagyban segítheti a kapcsolat elmélyítését a közös érdeklődési kör megtalálása, ugyanakkor negatív hatása lehet egy komolyabb szakmai vitának. Nagyobb cégek esetében az is előfordulhat, hogy beszélgetőpartnered egyáltalán nem tudja, hogy ki vagy és mivel foglalkozol. Ebben az esetben egy jól kidolgozott és tömör, de mégis figyelemfelkeltő bemutatkozással rendkívüli hatást érhetsz el. Korábbi cikkünkben olvashatsz az ún. elevator pitch-ről, amiből megtudhatod, hogy mire érdemes odafigyelni az eredményes bemutatkozás érdekében. Egy fotóval ellátott, egyedi névjegykártya átnyújtása azon túl, hogy remekül kiegészíti a bemutatkozásod, segítheti a későbbi kapcsolatfelvételt és biztosítja, hogy neved ne vesszen el az este homályában. A tudatos kapcsolatépítés szempontjából pedig nélkülözhetetlen az utánkövetés. A számunkra érdekes személyekkel a rendezvényt követően célszerű újra felvenni a kapcsolatot valamilyen formában, ez megalapozhatja a jövőbeli közös munkát.

A fentieket összegezve a céges karácsonyi buli célja a közös ünneplés és a fenti szabályokat betartva a megfelelő keretek között nyugodtan jól érezhetjük magunkat. Továbbá, ha tudatosan készülünk az eseményre és kihasználjuk a körülmények adta lehetőséget a kapcsolatépítésre az új évet még magabiztosabban kezdhetjük el!

 

Buta Kinga

 

Felhasznált irodalom:

https://piacesprofit.hu/kkv_cegblog/het-tuti-nyero-tipp-kapcsolatepitesre-az-uzleti-partikon/

https://www.hrportal.hu/hr/beleuljunk-e-a-fonokunk-olebe-10-viselkedesi-jo-tanacs-a-ceges-karacsonyi-partikhoz-20171208.html

https://www.stylemagazin.hu/hir/9-dolog-amit-NE-csinalj-meg-a-ceges-karacsonyi-bulin/16462/keresd-a-not/fesztelen-mindennapok/

 

Kövess minket Facebookon: https://hu-hu.facebook.com/FiatalUtca/

és Instagramon is: https://www.instagram.com/fiatal_utca/