Fiatal utca - Ahol a jővőd találod!

Így nem fogod elpocsékolni a szabadidődet

Ha úgy érzed, hogy a szabadidőd egyszerűen kifolyik a kezeid közül, pedig rengeteg terved lenne, akkor ez a cikk neked szól! Mutatunk két technikát, amelyekkel sikeresebben menedzselheted az idődet, hogy elérd a kitűzött céljaidat.

Laura Vanderkam* roppant tevékeny életet élő nők időbeosztását vizsgálta 1001 napon keresztül. Ez alatt a vizsgálati alanyok egy hétig folyamatosan nyilvántartották, hogy épp mit csinálnak, majd pedig Laura interjút készített velük a stratégiáikról. A vizsgálat során kiderült Laura számára, hogy nem időspórolással tudunk plusz időt kreálni a fontos feladatok számára, hanem egyszerűen csak élnünk kell az életünket, az időnk pedig majd alkalmazkodni fog hozzá.

Az egyik legelfoglaltabb vizsgálati alany szerint felesleges azt mondanunk, hogy „Nekem nincs időm erre vagy arra”, ugyanis ettől felesleges lelkiismeret-furdalásunk lesz. Ehelyett mondjuk ki inkább azt, hogy „Nem foglalkozom ezzel vagy azzal, mert nem az a prioritásom.” Ez alapján tehát az, hogy mire fordítjuk az időnket, a mi döntésünk, mi rendelkezünk felette kontrollal, így előbb vagy utóbb igenis helyet tudunk csinálni azoknak a tevékenységeknek, amelyeket fontosnak tartunk.

Mi abban tudunk segíteni Laura tippjei alapján, hogy hogyan tudjátok kijelölni ezeket a prioritásokat az életetekben. Az első stratégia a szakmai jellegű priotások kijelölésére vonatkozik. Képzeljétek el, hogy eltelt egy év, és a következő év végén vagytok. Adjatok magatoknak egy teljesítményértékelést, mintha egy fantasztikus, eredményes évetek lett volna. Írjátok meg tehát (előre) a következő év teljesítményértékelését! Gondoljátok át, hogy mi az a 3-5 dolog, amely fantasztikussá tette az évet számotokra?

Hasonló módszerrel tudjátok felállítani a magánéleti prioritásaitokat is. Szintén képzeljétek el, hogy 2020-at írunk. Fogalmazzatok meg egy családi ünnepi köszöntést, amelyben leírjátok, hogy mi az a 3-5 dolog, amely fantasztikussá tette számotokra ezt az évet?

Ha megírtátok mindkét listát, akkor végeredményben 6-10 olyan célt kaptatok, amelyeken dolgozni tudtok a következő évben. Először bontsátok le az egyes célokat kisebb, könnyebben teljesíthető lépésekre, majd pedig ahhoz, hogy ezeket meg is tudjátok valósítani, fontos, hogy beírjátok őket előre a naptáratokba, mint teljesítendő feladatot. Laura a péntek délutánokat javasolja az azt követő hét megtervezéséhez.

Végül pedig egy igen motiváló számot mondunk még: egy hét 168 órából áll. Ha 40 órát dolgoztok és napi 8 alszotok, 72 órántok marad más elfoglaltságokra. Csak tervezzetek előre és tartsátok erősen szem előtt a céljaitokat, így magatok mellé állíthatjátok az időtöket is! smiley

Szőnyi Fanni Zsófia

* Cikkünk Laura Vanderkam TED beszéde alapján készült

Itt nézhetitek meg a teljes előadást: http://https://www.youtube.com/watch?v=n3kNlFMXslo&t=227s

 

Kövess minket Facebookonhttps://www.facebook.com/FiatalUtca/

És Instagramon ishttps://www.instagram.com/fiatal_utca/