Fiatal utca - Ahol a jővőd találod!

Hogyan küzdjünk meg a változásokkal?

Az őszt mindig valahol az elmúlás első jelének szokták tekinteni. Elmúlt a nyár és lassan megint eltelik egy év. Te hogyan viseled a változásokat? Várod, hiszen valaminek a vége egyben valami újnak a kezdetét is jelenti vagy inkább szomorú vagy, hiszen valami véget ért?

 

Bármelyik tábort is erősíted itt van számodra 6 tipp, hogy még könnyebb legyen a változások elfogadása.

1.: Ismerd fel, hogy a változás mindig tartogat valami veszteséget!

Próbáld megérteni és elfogadni. Éld meg teljes egészében és próbáld meg olyan kontextusba helyezni, ami inkább azt emeli ki, hogy te mit nyertél és nem azt, hogy mit veszítettél. Például befejezted az egyetemet és úgy érzed véget ért egy meghatározó esemény az életedben. Ahelyett, hogy arra gondolnál, hogy mik fognak hiányozni neked az egyetemi éveidből, gondolj inkább arra, hogy valami újba foghatsz, új embereket ismerhetsz meg és újabb inspiráció forrásokat szerezhetsz.

2: Fogadd el vagy tagad meg a változást!

Amikor megjelenik egy változás a küszöb előtt, hajlamosak vagyunk arra, hogy megvizsgáljuk, hogy a vele szerzett nyereség az nagyobb vagy kisebb, mint a veszteség. Ez alapján döntjük el, hogy elfogadjuk vagy pedig elutasítjuk a változást. Fontos, hogy megfelelően mérlegeljük és elfogadjuk, hogy a változások révén sok újdonságot tanulhatunk magunkról és ezáltal fejlődhetünk.

Például az alatt az idő alatt, amíg egyetemistákból munkavállalókká válunk sok mindent tapasztalunk és ezek mind segítenek nekünk abban, hogy jobban megismerjük magunkat és tisztább képet ad nekünk arról is, hogy hogyan szeretnénk leélni az életünket.

3.: Közelítsd meg a változást, mint egy folyamatot!

Ne várd azt, hogy azonnal komfortosan érzed magad a munkával. Képzeld el ezt úgy, hogy veszel egy új cipőt. A régi nagyon kényelmes volt és szeretted, de sajnos tönkrement, ezért úgy döntöttél, hogy itt az ideje egy újnak. Azonban az új nem kényelmes, nyom itt-ott, de napról-napra egyre kényelmesebb lesz. Néha sokkal gyorsabban szokjuk meg az új helyzetet, néha ez nehezebben megy, de minden változáshoz hozzá lehet szokni és idővel teljesen természetessé válik.

Az egyetem elhagyása során is, mikor elkezdesz dolgozni egy új munkahelyen, először még furcsán érzed magad, hiszen új emberek, új kihívások várnak és nincsen többé nyári szünet; de idővel rájössz, hogy mennyi minden új dolgot tanulhatsz itt és hozzászoksz az új napirendhez.  

4.: Fejlessz pozitív kimentet!

„A negativitás egy gyilkos” – tartja a mondás. Erre mi a bizonyíték? Ha valaki stresszel, az kéz a kézben érkezik a negatív gondolatokkal és cselekedetekkel, amik bizonyítottan csökkentik az immunrendszer védekezési képességét.

Ennek köszönhetően a negatív gondolatok egy változási folyamat során bénító hatásúak lehetnek. Ezért fontos az, hogy ezektől a negatív gondolatoktól megszabaduljunk és a pozitív kimenetelre fókuszáljunk.

Egyetem után elkezdődik a munkahely keresés. Ha úgy állunk ehhez hozzá, hogy „Jaj úgysem fog sikerülni! Ugyan ki akarna egy frissdiplomást foglalkoztatni?” akkor ez előbb-utóbb bekövetkezik. Az elutasítások pedig csak tovább fogják rontani az önértékelésed, így megerősítve a negatív gondolataid. Fontos, hogy hidd el magadról, hogy bármi sikerülhet és képes vagy rá!

5.: Tervezz!

Pozitív hozzáállással készíts egy tervet. Akár egy nagyobb, hosszabbtávú célról van szó, akár csak egy rövidebb kimenetelű tervről. Bontsd lépésekre a célod felé vezető utat. Fontos, hogy amíg haladsz az úton legyenek melletted támogatók, akikkel megtudod ünnepelni a kisebb győzelmeket és akik átsegítenek téged az esetleges kudarcok alatt is.

Példánknál maradva, ha véget ért az egyetem, tervezed meg, hogy hol szeretnél lenni egy év múlva és készíts egy listát, hogy ehhez miket kell megtenned, miket kell elérned. Avass be családodat és a barátaidat a tervbe, akik tudnak neked segíteni, támogatnak és szurkolnak az utad során. 

6.: Engedd meg magadnak, hogy minél rugalmasabb legyél.

Fogadd el, hogy az élet egy hullámvasút és nem mindig úgy alakul, ahogyan tervezted. Gyakran jön egy olyan kanyar, amire nem is számítottál és ekkor is nyugodtan kell továbbmenni. Sokkal inkább azon múlik, hogy hogyan megyünk tovább, hogy meg van a képességünk arra, hogy kezelni tudjunk minden szituációt és alkalmazkodni tudjunk a szembejövő akadályokhoz és győztesként jöjjünk ki a helyzetből.

Fontos, hogy tudd, hogy képes vagy kezelni bármilyen szituációt és meg tudod csinálni. Ha a terved nem sikerül elsőre megvalósítani vegyél egy mély levegőt és kezd előröl, hiszen mindig lehet találni megoldást. Például a diplomád elvégzése után nem találsz munkát? Nincsen semmi gond, tanulj addig nyelvet vagy kezdj el egy képzést, mely színesíteni fogja az önéletrajzod ezáltal a munkavállalók szemében is érdekesebbé válsz.

Sándor Fruzsina

Kövess minket Facebookon:

http://hu-hu.facebook.com/FiatalUtca/

És Instagramon is:

https://www.instagram.com/fiatal_utca/

 

A cikkhez felhasznált irodalom:

https://ezinearticles.com/?Dealing-with-Change---6-Steps&id=951159