Fiatal utca - Ahol a jővőd találod!

Cikk - A kritikus első 5 perc

 

Azonnal megkedveltetni magad – nem rakétatudomány, de a lenti időt vesz igénybe, mire profi lehetsz a lenti checklistában.
Mi más lenne a networking értelme, ha nem az, hogy emberek megkedveljenek téged? Persze, kell, hogy érdekesnek, hozzáértőnek tartsanak és értékesnek valamilyen szempontból – de ha nem fognak kedvelni, akkor senki nem fogja később felvenni veled a kapcsolatot és munkakapcsolatot kialakítani.
Sokszor azonban nincs sok időd, hogy megkedveltesd magad, ezért jöjjön néhány tipp, amik segítenek kihasználni az első perceket, hogy ne azok legyenek az utolsóak:


1. MUTASS ŐSZINTE LELKESEDÉST A TALÁLKOZÓ IRÁNT
Főleg hivatalos eseményeken hajlamosak az emberek komolyak és feszültek lenni, miközben bemutatkoznak. Ez talán „helyes” és odaillő viselkedésnek tűnhet, de nem mindig a legjobb viselkedésforma, amit felvehetünk. Ahogy a fülig érő száj és a „jaj, mennyire csodálatos, hogy itt lehetek” felkiáltások sem az. 
Legyél természetes. Tegyél úgy, mintha a testvéred párjának mutatnának be egy szociális eseményen. Mosolyogj hihetően. Vegyél fel nyitott testtartást, nézz a másik szemébe, és rázz határozottan kezet. Ennyire egyszerű.

2. MONDJ VALAMI KEDVESET
Ha észreveszel valamit, amit megdicsérhetsz, tedd meg, ha nem, kérdezz egy-kettőt és találj valamit, amit megdicsérhetsz.
Hallgassuk figyelmesen a másikat- a legtöbb ember, ha kényelmesen érzi magát, szeret magáról beszélni. Sokan azonban a másikat hallgatva folyamatosan gondolkodnak a saját válaszukon, példájukon, hasonló élményükön. Próbáljuk meg ezeket a késztetéseket elnyomni és inkább tegyünk úgy az első öt percben, mintha egy kis quiz versenyben lennénk: minél több mindent megtudsz a másikról az első 5 percben, annál magasabb pontszámod lesz.


3. TEGYÉL FEL LEGALÁBB KÉT NYITOTT KÉRDÉST
A beszélgetések sokszor fordulnak át egyszereplős monológokba, ha nincsenek megtámogatva jó kérdésekkel. Ha valaki elkezd arról beszélni, hogy mit szeret csinálni, használj olyan nyitott kérdéseket például, mint: „Hogyan kezdted el?” „Mit szeretsz benne a legjobban?” Ne kérdezz igen/nemmel megválaszolható kérdéseket, mert az elveszi tőlük az esélyt, hogy tényleg elmélyedjenek a témában. Két jó kérdés már biztosíthatja, hogy eléggé belendüljön a másik és utólag pozitív élményként maradjon meg benne a beszélgetés.

4. TALÁLJ VALAMI KÖZÖSET
Történt mér meg veled, hogy miközben beszélgettél valakivel, a másik szórakozottan nézegetett körbe a teremben, esetleg a telefonjával babrált? ha igen, elég kis esély van rá, hogy megkedvelted. Ha azt szeretnéd, hogy valaki megkedveljen, nyilvánvalóan kizárólagos figyelemmel kell fordulnod hozzá. 
Ezt sokkal könnyebb tenni, ha találtok valami közöset. A cikk írója saját példát hoz: egy edzőteremben edz egy hosszútávfutóval, ő viszont kicsit sem érdekelt futásban, így nem sok közös témájuk volt láthatólag, semmi okuk nem volt a „szia, jó látni, hogy megy a heted?”-en túl kommunikálniuk. Ő azonban egyszer gondolt egyet, kitalálta, hogy az evés mindenkinek közös témája lehet és megkérdezte, hogy mit eszik a srác egy verseny előtt. Máris volt miről beszélgetniük.
Ezek a beszélgetések nagyon egyszerűek, de nem mindig adódik nyilvánvaló téma, néha kicsit próbálkozni néhány kérdéssel. Figyeljük meg, hogy mire csillan fel a másik szeme, mikor kezd el mozgolódni, mosolyogni, esetleg feszengeni és ehhez alakítsuk a beszélgetés a témáját.


5. MONDD KI A NEVÉT MIELŐTT ELMÉSZ ÉS KAPCSOLJ INFÓKAT
Mindenki szereti hallani a saját nevét. Mondd ki, amikor találkoztok és bemutatkoztok, aztán a beszélgetés alatt is, ha lehetőséged van rá és végül, amikor elköszönsz, akkor is: „Nagyon örülök, hogy megismertelek Éva”. 
Végül pedig: írj fel/ jegyezz meg infókat! Következő alkalommal emlékezz még a gyerekei nevére, kutyájának a fajtárára, hobbijára, hogy legyen mire visszautalnod a következő beszélgetés alkalmával és újra tudjatok kapcsolódni – és egyszer csak azt fogják észrevenni, hogy nem tudják, hogyan, de megkedveltek.

 

Forrás: https://www.fastcompany.com/40441365/do-these-5-emotionally-intelligent-things-within-5-minutes-of-meeting-someone?utm_source=Heleo+Daily+Digest&utm_campaign=59bf75a65c-EMAIL_CAMPAIGN_2017_07_20&utm_medium=email&utm_term=0_1651f20312-59bf75a65c-216753321