Fiatal utca - Ahol a jővőd találod!

Hogyan válhatsz jobb tanulóvá?

Ha eddig azt hitted, hogy a tanulásra való képesség csak intelligencia kérdése, el kell, hogy áruljuk: tévedtél. A megfelelő stratégiákkal nem csak, hogy egyre ügyesebb és eredményesebb lehetsz, ha tanulásról van szó, de gyorsabbá is válhatsz. A következőkben 3 technikát tanítunk neked, hogy hogyan lehetsz a legeredményesebb tanuló.

3 tipp a mélyebb tudáshoz

1. Legyenek céljaid!

Az első stratégia a következő: jelölj ki pontos, specifikus és elérhető célokat, vagyis határozd meg, hogy konkrétan mit szeretnél tudni. Ez segít majd a magaddal kapcsolatos negatív gondolatok és érzések számát csökkenteni (pl.: „Nem vagyok elég okos ehhez!” – Neked is ismerős?), így kevésbé vész el a kedved a tanulástól. Ezen kívül pedig a célok segíthetnek fenntartani a motivációdat a tanulásra, mert kisebb lépésekben lebontva láthatod magad előtt a megtanulandó anyagot.

Valóban érted, amit megtanultál?!

A következő tipp egy kicsit furcsa lehet első hallásra, de adj neki egy esélyt! A kutatások azt mutatják, hogy azok az emberek sikeresebben sajátítanak el új ismereteket, akik nem csak a tanulásra szánnak időt, de arra is, hogy elgondolkozzanak: vajon honnan fogják tudni, hogy rendesen megtanulták az adott anyagot? A következő kérdések lehetnek a segítségedre: „Valóban megértettem ezt az elképzelést? El tudnám magyarázni egy barátomnak? Mik a céljaim? Szükségem van még több háttértudásra? Vagy esetleg több gyakorlásra lenne szükségem?”

3. Aludj rá egyet!

Az utolsó tanácsunkat valószínűleg szeretni fogod. :) Ahhoz, hogy magas teljesítményt érj el, az agyadnak szüksége van egy kis pihenésre (kognitív csöndre, ha így jobban tetszik), hogy megeméssze a megtanult anyagot. Ez a pihenő jelenthet akár alvást is. Egy két évvel ezelőtti kutatás azt mutatta, hogy a legjobb stratégia az alvásra az, ha azt két tanulási periódus ("study session") között teszed, így növelve a megtanult anyag hosszú-távú emlékezetbe való beépülését.

Próbáld ki legközelebb a tippjeinket, és oszd meg az ismerőseiddel is a cikket, ha hasznosnak találtad!

Szőnyi Fanni Zsófia

 

Felhasznált irodalom

 

  • Stéphanie Mazza, Emilie Gerbier, Marie-Paule Gustin, Zumrut Kasikci, Olivier Koenig, Thomas C. Toppino & Michel Magnin: Relearn Faster and Retain Longer: Along With Practice, Sleep Makes Perfect. Psychological Science 2016, Vol. 27(10) 1321–1330.
  • Ulrich Boser: Learning Is a Learned Behavior. Here’s How to Get Better at It. Harvard Business Review, May 02, 2018.