Fiatal utca - Ahol a jővőd találod!

Ha ütős előadást akarsz tartani, felejtsd el a következő 9 mondatot!

Ezen a héten arra adunk tippeket, hogy mik azok a gyakori hibák, amelyektől amatőr előadónak tűnhetsz, és hogyan kerülheted el őket. Ha érdekel az a 9 mondat, amit jobb, ha ki sem ejtesz a szádon, akkor olvasd el a cikkünket!

„Sajnos nem volt időm rendesen felkészülni erre a prezentációra...”

Semmiképpen sem szabad egy ilyen mondattal kezdeni egy prezentációt, ezzel ugyanis azt kommunikálod a hallgatóságodnak, hogy annyira nem tartottad elég értékesnek az idejüket, hogy elég munkát tegyél a felkészülésedbe, illetve, hogy valószínűleg egy összeszedetlen előadást kell majd végigszenvedniük - amivel azonnal elveszed a kedvüket. Még akkor is, ha előző este kértek fel, a legjobb, amit tehetsz, hogy ezt nem említed a hallgatóságodnak, magabiztosan állsz ki a színpadra, és megpróbálod a legjobbat kihozni magadból, és a rendelkezésedre álló idődből.

„Nagyon ideges vagyok.”

Az teljesen normális, ha ideges vagy, amiért ki kell állnod sok-sok ember elé előadást tartani, azonban, azt hogy így érzel, jobb, ha nem közlöd velük. Az emberek nagy része valószínűleg észre sem venné, hogy lámpalázas vagy. Az, hogy idegesnek érzed magad, még nem jelenti azt, hogy ez meg is látszik rajtad. A közönséged szemében profinak kell tűnnöd, amit a legegyszerűbben úgy érhetsz el, ha alaposan begyakorlod az előadásodat, és a prezentációdba tett munka által magabiztosan lépsz a pódiumra.

 „Kérem kapcsolják ki a laptopjukat / telefonjukat a prezentáció idejére.”

Őszinték leszünk veled: manapság nem lehet ilyet kérned, az emberek ugyanis állandóan használják ezeket a kütyüket. Ha azt szeretnéd, hogy rád figyeljenek, akkor a prezentációddal kell magadra vonni a figyelmüket, és meg is tartanod azt. Ha pedig azt szeretnéd, hogy ne készüljön hang-, kép- vagy videófelvétel rólad, úgy inkább ezt kérd tőlük.

„Nem szükséges jegyzetelniük, mert elküldöm a prezentációt.”

Hányszor hallottuk már ezt előadásokon, igaz? Ezzel az a probléma, hogy sokszor az ígéretétől függetlenül, az előadó mégsem teszi a prezentációját elérhetővé, vagy ha mégis, a hallgatóság nem tudja, hogy hol keresse. Ezen kívül, a jó prezentációnak kevés szöveget kell tartalmaznia, így a közönség tagjainak nem fog elég információt tartalmazni a prezentáció utólag. Hagyd, hogy jegyzeteljenek a hallgatóid, mert így sokkal jobban be tud rögzülni az általad átadott tudás, ezáltal még nagyobb hatást érhetsz el az előadásoddal!

„Lehet, hogy a hátsó sorokban nem tudják jól elolvasni, de...” vagy „Tudom, hogy nagyon kicsik a betűk, de...”

A te dolgod, hogy ellenőrizd az előadásod előtt, hogy minden diádon jól olvasható-e a szöveg, és hogy jól láthatóak-e a vizuális elemek. Ha bárhonnan nem olvasható- vagy látható jól valami a prezentációdban, akkor ki kell javítanod, mert nem csak az elülső sorokban levő nézőid számítanak! Ezen kívül ügyelj rá, hogy ne legyen túl sok szöveg a prezentációdban – helyette csak a kulcsszavakat jelenítsd meg, vagy csak egy-egy szimbolikus képet.

„Úgy látom, hogy lejárt az időnk, de ha Önöknek is megfelel, még gyorsan elmondom ezt a 10 diát.”

Erre a kérésre vagy senki sem fog neked nemet mondani, és idegesen végig ülik a megnyújtott előadásodat, vagy pedig lassan ki fognak szállingózni az emberek a teremből, zavarva a többieket. A prezentálások aranyszabálya, hogy soha ne lépheted túl a megadott időkeretet! Tiszteld a hallgatóságod idejét: ha lejárt a kiszabott időkereted, hagyd abba az prezentációdat. Egy jól begyakorlott előadással elkerülheted az időből való kicsúszást, vagy ha mégis azt látnád menet közben, hogy ki fogsz csúszni a keretből, akkor a legjobb taktika, amelyet bevethetsz az, ha a legfőbb gondolatokat mondod már csak el.

„Maradt még időm?”

Ezzel a kérdéssel amatőrnek fogsz tűnni a hallgatóságod előtt. A te dolgod, hogy figyeld az idődet az előadás közben, nem pedig a hallgatóságé.

„Sajnos kifutottam az időből, így nem maradt idő a kérdésekre.”

Ha megígérted a prezentációd elején, hogy kérdéseket tehetnek majd fel a közönség soraiban ülők, akkor csalódást fogsz okozni nekik, ha nem tartod be az ígéretedet. Próbálj meg minden esetben legalább 5 percet hagyni az előadásod végén a kérdésekre.

„Van kérdés? Nincs? Rendben.”

A másik hiba, amit elkövethetsz, ha nem hagysz elég időt a közönségednek feltenni a kérdéseiket. Miután feltetted a kérdésedet („Van esetleg kérdésük az előadásommal a kapcsolatban?”), hagyj nekik időt arra, hogy összeszedjék a gondolataikat, és fel merjék rakni a kezüket.

Szőnyi Fanni Zsófia

Felhasznált irodalom:

  • https://www.fastcompany.com/40567059/three-things-you-really-need-to-stop-saying-in-presentations
  • https://www.slideshare.net/matteocassese/15-things-presenters-should-really-stop-saying/9-4LET_MEread_this_aloud
  • https://www.linkedin.com/pulse/20121024124448-258444-10-things-you-should-never-say-during-presentations
  • http://blog.kevineikenberry.com/leadership-supervisory-skills/eight-things-not-to-say-during-a-presentation/