Fiatal utca - Ahol a jővőd találod!

Mi az a kapunyitási pánik és hogyan győzheted le 5 lépésben?

Ha érdekel, hogy mi az a kapunyitási pánik, és hogy hogyan győzheted le 5 lépésben, akkor jó helyen jársz. Olvass tovább!

Mi az a kapunyitási pánik?

A kapunyitási pánik Leist Balogh Brigitta és Jámbori Szilvia szerint „az úgynevezett kezdődő felnőttkor, a 18–28 éves korosztályt egyre szélesebb körben érintő jelenség, melynek okai között szerepel a bizonytalanság a jövőt illetően, és az élet minden területére vonatkozó hirtelen döntések meghozásának terhe, amihez társul a magánélet és az identitás krízise is.” A kapunyitási pánik tünetei tipikusan azoknál a fiatal felnőtteknél jelentkeznek, akik ugyan már nem számítanak tinédzsernek, de még nem is teremtették meg a független felnőtt életük alapjait, így egyfajta középutasnak számítanak e két életszakasz között. A LinkedIn egyik felmérése szerint a fiatal brit pályakezdők 72%-ánál megjelent a kapunyitási pánik, amelynek során legtöbbször ingatlan vásárlásával, a pályaválasztásukkal vagy pedig romantikus partner keresésével kapcsolatban merültek fel szorongásaik vagy kétségeik. A probléma tehát több forrásból is fakad: mind az anyagiak (például szülőktől való függetlenedés, lakásvásárlási nehézségek, alacsony kezdőfizetés), mind a magánélet (például romantikus partner keresése vagy a személyes identitást, képességeket érintő elbizonytalanodások), mind pedig a szakmai élet (például: elbizonytalanodás a választott pályában, munkahelyi nehézségek) területén megjelenő szorongások okozzák együttesen a kapunyitási pánikot.

Hogyan győzheted le?

1. lépés: Tudatosítsd magadban, hogy nem vagy egyedül!

A probléma legyőzésének első lépése az, ha megérted, hogy nem vagy egyedül vele. Megkönnyebbülést fog számodra jelenteni, ha megosztod másokkal is a problémádat, és alaposan kibeszélitek azt, együtt keresve az életedre szabott megoldásokat. Akár kereshetsz egy mentort is, aki átsegít ezen az életszakaszon, irányt mutatva számodra.

2. lépés: Próbáld megnevezni a konkrét kétségeidet!

Ahhoz, hogy leküzd a kapunyitási pánikot, mindenképp át kell gondolnod, hogy mi miatt is érzel szorongást, mi foglalkoztat pontosan. Vedd sorba az életed minden területét (pl. magánélet, szakmai élet, párkapcsolat, stb.), és nevezd meg az ezeket érintő konkrét problémáidat. Hidd el, sokkal könnyebb lesz legyőznöd a pánikot, ha tudod, hogy mi is nyomaszt pontosan. Miután megtetted a megnevezésüket, próbálj meg először egy hosszabb távú tervet készíteni arra vonatkozóan, hogy mik a céljaid ezeket illetően, majd pedig ezeket bontsd le kisebb, majd még kisebb lépésekre, hogy teljesen kézzelfogható legyen számodra, hogy mikor, mit kell tenned annak érdekében, hogy elérd a kitűzött végcéljaidat.

3. lépés: Próbálj ki új dolgokat!

Sokszor nem tudjuk megmondani, hogy mire is van szükségünk, mert még nem próbáltunk ki elég dolgot az életben, ezért ha elakadtál az előző pontnál, azt javasoljuk, hogy próbálj meg új dolgokba belekóstolni, legyen az akár egy új hobbi, másodállás, önkéntes munka vagy pedig egy teljesen új baráti társaság. Olvass sokat, járj nyitott szemmel, és tanulj új dolgokat. Ha például úgy érzed, hogy nem neked való a pályád, lehet, hogy rálelhetsz egy olyan aspektusára vagy akár kombinációjára, amelyet nap, mint nap végezni tudnál, vagy pedig megtalálhatod azt a szakmát, ami passzol a személyiségedhez.

4. lépés: Ne hasonlítsd magad másokhoz!

Ami elmélyítheti a már meglévő szorongásodat az az önmagad másokhoz való állandó hasonlítgatása, ezért próbáld meg a mások sikerét inkább inspirációnak és motivációnak felhasználni, nem pedig önbizalom-rombolónak.

5. lépés: Légy türelmes!

És végül, de nem utolsó sorban az egyik legnehezebb feladat jön: adj magadnak időt. Ne várd el, hogy egyik pillanatról a másikra eltűnjön a kapunyitási pánikod, de tartsd szem előtt, hogy realisztikus célokkal és elszántsággal legyőzhető a probléma. Sok sikert!

Szőnyi Fanni Zsófia

 

Felhasznált irodalom:

  • Leist Balogh Brigitta, Jámbori Szilvia: A kapunyitási pánik vizsgálata a megküzdési módok és a szorongás függvényében. Alkalmazott Pszichológia, 2016, 16(2):69–90.
  • https://www.independent.co.uk/life-style/quarter-life-crisis-age-most-likely-job-work-relationships-linkedin-career-house-money-a8054616.html
  • https://www.themuse.com/advice/powering-through-your-quarterlife-crisis
  • https://lifehacker.com/how-to-overcome-your-quarter-life-crisis-1782670670